01.07.2014 13:07

PROGRAM DE INFORMARE PRIVIND PIAȚA UE

Producătorii autohtoni care doresc sa cucerească piața europeană, vor beneficia de instruire în domeniu. Astăzi a fost lansat proiectul privind informarea și consolidarea capacităților agenților economici în legătură cu semnarea Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Comprehensiv.

Timp de șapte luni vor fi organizate 26 de seminare practice de informare pentru antreprenorii din mai multe regiuni ale țării, vor fi instruiți consultanți în domeniu și va fi lansată o linie fierbinte la care agentul ecomonic poate afla toate neclaritățile. De asemenea, agenții economici autohtoni se vor putea familiariza cu standardele europene și să inițieze parteneriate de afaceri în cadrul unor vizite de informare în Belgia și România.

Până în prezent 500 de reprezentanți a companiilor autohtone din toate regiunile Republicii Moldova, inclusiv Transnistria și Găgăuzia, s-au inregistrat la acest proiect. Prevederile Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Comprehensiv, regulele și cerințele de acces pe piața UE, promovarea mărfurilor, administrarea vamală și barierele tarifare și netarifare sunt domeniile pe care antreprenorii noștri le vor afla.

Programul este organizat de Camera de Comerț și Industrie a RM în parteneriat cu Asociația Businessului European. Iar cei 240.000 dolari din bugetul proiectului vin din partea Corporației Financiare Internaționale, o subdiviziune a Băncii Mondiale. În ianuarie - martie 2014 exporturile de marfuri în UE au crescut cu aproape 10 la sută față de perioada similară a anului trecut și au însumat 218,8 mil dolari SUA.

Comentarii