12.12.2014 17:00

PROIECTUL "BIOENERGIE ȘI BIOMASĂ" VA FI PRELUNGIT

Proiectul "Energie și Biomasă" va fi prelungit pentru o perioadă de trei ani datorită succesului înregistrat. Un anunț în acest sens a fost făcut ieri de Alexandre Darras, reprezentant al Delegației UE în Moldova în cadrul ședinței Consiliului Proiectului Energie și Biomasă Moldova.

Potrivit reprezentantului delegației europene, în această perioadă proiectul își propune să acopere regiunea transnistreană și totodată să susțină sectorul privat, pentru a-l stimula să utilizeze tehnologii eficiente energetic în procesele de producție.

În cadrul ședinței a fost prezentat Raportul final pentru perioada de 4 ani de implementare a proiectului Energie și Biomasă, finanțat de UE și co-finanțat și implementat de PNUD.

Potrivit echipei proiectului, odată cu implementarea acestuia, în Moldova a fost creată o piață în creștere pentru tehnologiile de procesare a biomasei, ceea ce a contribuit la creșterea gradului de utilizare a surselor de energie regenerabilă, implicit la reducerea cheltuielilor de încălzire, la crearea unui mediu curat și foarte important: la conștientizarea importanței utilizării energiei regenerabile, în rândul populației.

Potrivit reprezentantului permanent al PNUD în Moldova, Nicola Harrington-Buhay, proiectul i-a întrecut așteptările, iar rezultatele acestuia au fost apreciate la nivel global.


Conform raportului final, 160 de instituții publice au fost conectate la sistemele de încălzire pe biomasă cu 30 de instituții mai mult decât își propusese inițial proiectul, iar peste 360 de locuri de muncă noi au fost create.

Comentarii