27.05.2016 12:10

Proiectul de lege cu privire la energia electrică, votat în lectură finală: Consumatorii îşi vor putea schimba furnizorul

Consumatorii de energie electrică din Republica Moldova îşi vor putea schimba furnizorul. Prevederea se conţine în proiectul de lege cu privire la energia electrică, aprobat astăzi în lectură finală de către Parlament.

Documentul este menit să transpună directivele UE pentru implementarea Pachetului III Energetic, iar amendamentele propuse spre adoptare definesc rolul, obligațiile şi responsabilitățile autorităților competente.

Totodată, sunt punctate funcţiile, obligaţiile şi drepturile operatorului de transport şi sistem, ale operatorilor de distribuţie, ale producătorilor, ale furnizorilor, dar şi ale consumatorilor de energie electrică.

Potrivit documentului, fiecare consumator final are dreptul la alegerea liberă şi la schimbarea furnizorului, în condiţiile în care şi-a onorat obligaţiile de plată a energiei electrice consumate către furnizorul actual, precum şi dreptul de a dispune de toate datele relevante cu privire la consumul de energie electrică.

Documentul mai prevede că, la schimbarea furnizorului, consumatorul eligibil nu poate fi obligat să achite vreo plată.

Astfel, schimbarea furnizorului se efectuează în termen de cel mult 20 de zile calendaristice, în baza unei cereri depuse de consumatorul final, iar durata contractului de furnizare şi preţul energiei electrice, la fel, se negociază de către furnizor şi consumatorul final.

În cazul în care consumatorul nu și-a achitat factura, acesta poate fi deconectat de la reţea. Deconectarea se va face după expirarea a zece zile de la data expirării termenului limită de achitare, indicat în factura de plată.

SURSA

Comentarii