16.06.2014 16:45

PROTECȚIA INVESTITORILOR STRĂINI

Ministerul Economiei de la Chișinău a reiterat în mai multe rânduri că este interesat de crearea unui climat investițional favorabil, dar și de perfecționarea instrumentelor de atragere a investitorilor străini pentru a dezvolta sectoarele-cheie ale economiei naționale. Totuși, eforturile autorităților noastre în această direcție sunt încă modeste, iar investitorii străini care deja activează în țara noastră invocă mai multe probleme cu care se confruntă în activitatea lor.

Legi și reglementări predictibile. Asta caută, în primul rând, investitorii străini care vor să-și plaseze capitalul în țara noastră. Cerință care încă nu este îndeplinită, mai ales dacă luăm în calcul că în raportul Băncii Mondiale Doing Business-2014, ne plasăm pe locul 80 în ceea ce privește protecția investitorilor. Deocamdată, avem un nivel critic al unor indicatori esenţiali, precum stabilitatea macroeconomică, instruirea şi abilităţile forţei de muncă, dar şi unele probleme în sectorul financiar sau în comerţul transfrontalier. În plus, investitorii sunt constrânși de procedurile vamale și fiscale.

ANDREI CRIGAN directorul Business Intelligent Services: "Nu sunt atât nivelurile de taxe, dacă putem să spunem așa, fiindcă în comparație chiar și în regiune arătăm destul de bine, însă modul în care se implementează acest cadru, modul în care se administrează tot ce înseamnă taxe și impozite este sub semn de întrebare încă".

Chiar și cele mai mari companii străine susțin că nu au putut evita birocrația și complexitatea procedurilor prin care au trecut la diferite etape de dezvoltare a businessului aici, în Moldova. În plus, există o sumedenie de intermediari care așteaptă câștiguri și acest fapt tergiversează procedurile, iar desfășurarea afacerilor devine prea costisitoare. Respectiv, primii pași ai unui investitor străin în RM sunt foarte dificili.

VERONICA MALCOCI directorul general al GRAWE CARAT SA: "Cred că problemele cu care se lovește un investitor sunt probleme general naționale și le cunoaștem cu toții. Este nivelul foarte înalt al corupției, deficiența sistemului judecătoresc, imposibilitatea, uneori, de a avea șansa la o judecată echitabilă. Desigur, nivelul înalt de birocratizare. Dar cred că toate aceste lucruri, în timpul apropiat vor fi anihilate".

OLGA DARRAS directorul Camerei de Comerț și Industrie Franța-Moldova: "Alte deficiențe țin de specificul pieței din Moldova. Piața este mică, iar unele sectoare sunt destul de închise, de aceea pentru europeni și pentru alți investitori străini concurența este acerbă, mai ales că există reguli concurențiale scrise și nescrise, care sunt impuse de acei jucători care sunt stabiliți aici de mult timp..O altă problemă ține de acțiunile de lobby a intereselor grupărilor politice și nepolitice a celor care sunt de mult timp pe piață".

Deși niciun investitor serios din cei existenți pe piața din RM nu au abandonat afacerile derulate aici, corporațiile internaționale ezită, deocamdată, să-și anunțe prezența.

Atât experții independenți susțin că odată cu semnarea Acordului de asociere cu UE și Acordului ZLSAC lucrurile se vor schimba, iar RM va căpăta mai multă credibilitate pe plan internațional, iar semnarea celor două acorduri va fi un semnal clar pentru mulți investitori străini.

Comentarii