12.05.2015 13:16

Pulsul anemic al schimburilor comerciale tot mai resimțite de agenții economici moldoveni

Situația externă complicată și criza din sectorul bancar autohton care a generat un șir de efecte nedorite sunt tot mai resimțite de agenții economici moldoveni. Datele de statistică vin să confirme acest lucru - atât exporturile, cât și importurile se comprimă în continuare.

Potrivit Biroului Național de Statistică, în primul trimestru al anului curent volumul de mărfuri exportate a totalizat puțin peste 488 milioane de dolari, volumul este cu 14,8% mai mic decât în aceeași perioadă a anului trecut. Cifra a fost în mare parte influențată de scăderea bruscă a reexporturilor. Aceste operațiuni s-au redus cu tocmai 31% în trimestrul I al anului.

Exporturile s-au redus cel mai mult către Federația Rusă, Ucraina și Italia, în schimb, operațiunile cu România, Marea Britanie și Irlanda de Nord au fost în creștere. Pe ramuri, s-au micșorat exporturile de produse medicinale şi farmaceutice, îmbrăcăminte şi cereale. Nici situația privind importurile de mărfuri și servicii nu est emai bună. În primul trimestrul din acest an importurile s-au redus cu aproape 20% și au totalizat 976 milioane de dolari. Asemeni exporturilor, cel mai mult s-au comprimat operațiunile de import din Rusia și Ucraina, dar s-au majorat de 2,6 ori cele din Japonia. De asemnea, cu 37% au crescut importurile din Estonia și cu 32% cele din Uzbekistan. Datele BNS arată că în această perioadă s-a redus importul de petrol, gaze și produse medicamentoase.

În schimb, au sporit importurile de instrumente şi aparate profesionale, ştiinţifice şi de control cu peste 70%, cu 68% metale neferoase, iar importul de tutun și produse de tutun s-a dublat.

Comentarii