20.05.2014 13:30

Volumul producției industriale este în creștere

Asadar, volumul producției industriale în Moldova este în creștere. Doar în primele trei luni ale anului curent, aceasta s-a majorat cu 6,3% față de anul 2013. Potrivit Biroului Național de Statistică, o creștere a producției industriale în perioada respectivă a fost înregistrată în raioanele de Nord ale țării- cu 28,5%, în cele din Centru- cu 14,8% și în Găgăuzia – cu 2,7%. In regiunea de Sud, producția industriala este în scădere față de anul trecut cu 8%. În Chișinău, de asemenea s-a micșorat cu 0,7%. Industria extractivă şi industria prelucrătoare, în ianuarie - martie 2014, au înregistrat creșteri de 15,8% și respectiv 12,4%.

Totodată, o scădere a fost înregistrată în sectorul energetic - cu 7%. Specialiștii explică aceasta dinamica, prin descreşterea indicelui producţiei industriale în activitatea de furnizare de abur şi aer condiţionat, precum și a producţiei, transportării şi distribuţiei energiei electrice.

În ansamblu, o creștere a volumului de producție cu 20,5% a fost înregistrată și în industria alimentară. Astfel, a crescut volumul de fabricare a uleiurilor şi grăsimilor vegetale şi animale – de 3,9 ori, de prelucrare şi conservare a peştelui, crustaceelor şi moluştelor – cu 16,5%, producţia, prelucrarea şi conservarea cărnii şi a produselor din carne a crescut cu 13,4%, producţia de băuturi răcoritoare nealcoolice și producţia de ape minerale şi alte ape îmbuteliate – cu 11,8%, fabricarea produselor lactate – cu 7,3%.

Totuși, nu in toate domeniile industriei alimentare s-au înregistrat reușite. În perioada ianuarie-martie 2014 a scăzut volumul de producție la fabricarea vinurilor din struguri – cu 25,2%, fabricarea painii, prăjiturilor şi a produselor proaspete de patiserie – cu 2,8%, precum și la fabricarea produselor de morărit, a amidonului şi produse din amidon – cu 3,8%.

În ce privește industria prelucrătoare în primele trei luni de 3,2 ori a crescut fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, cu peste 40% - prelucrarea lemnului și fabricarea produselor din lemn şi pluta, cu excepţia mobilei, cu 26,4% - fabricarea produselor textile. A scăzut însă fabricarea produselor de tutun și a echipamentelor electrice.

Comentarii