04.08.2016 13:35

Rata inflației a mai scăzut puțin în luna iunie 2016

În luna iunie curent, rata anuală a inflației a constituit 7,5 la sută, micșorându-se cu 0,5 puncte procentuale față de valoarea lunii mai și fiind cu 0,8 puncte procentuale inferioară celei din luna iunie 2015.

Potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei, este a șasea lună din acest an când s-a înregistrat o diminuare a ritmului anual al inflației. Ritmul anual al inflaţiei în luna ianuarie a fost de 13,4 la sută. Cea mai mare rată fiind înregistrată în luna decembruie 2015 – 13,6 la sută.

Potrivit BNM, politica monetară continuă să fie afectată de persistența riscurilor și incertitudinilor asociate evoluțiilor din mediul extern și intern.

„Riscurile externe asociate presiunilor dezinflaționiste sunt marcate de activitatea economică slabă din țările zonei euro și de continuarea recesiunii din Federația Rusă – principalii parteneri comerciali externi ai Republicii Moldova. Propagarea riscurilor externe se efectuează prin canalul remiterilor populației și cel al comerțului extern cu implicații asupra diminuării pe termen scurt a veniturilor valutare ale populației și ale exportatorilor autohtoni, ceea ce se reflectă în evoluția ulterioară a inflației. Potențialele riscuri la adresa inflației decurg din fluctuațiile majore de pe piețele financiare de natură să afecteze și piața petrolului. Principalele riscuri de proveniență internă sînt asociate tergiversării ajustării tarifelor reglementate”, spun reprezentanții BNM.

Totodată, BNM anunță că, condițiile meteorologice existente favorizează o creștere, în comparație cu anul precedent, a producției agricole, fapt ce va influența negativ ritmul de creștere a prețurilor la produsele alimentare pe parcursul a 2-3 trimestre consecutiv și va determina diminuarea în continuare a inflației de consum.

„Astfel, analizând balanța riscurilor, se observă o prevalare accentuată a riscurilor dezinflaționiste și se anticipează un proces de reducere rapidă a ritmului anual de creștere a prețurilor, inclusiv datorită bazei înalte de comparație din anul 2015”, mai spun reprezentanții BNM.

Amintim că BNM a revizuit în scădere prognoza inflației pentru anii 2016 și 2017. Conform proiecţiei curente, ritmul inflației va înregistra nivelul de 10.1 la sută pentru anul 2016 și de 6.6 la sută în anul 2017.

În 2015 rata anuală a inflaţiei a constituit 13.4 la sută.

SURSA

Comentarii