30.07.2014 11:40

REGLEMENTAREA SECTORULUI BANCAR

Săptămâna trecută, Guvernul și-a asumat responsabilitatea pentru un pachet de 11 legi, dintre care trei menite să asigure transparența și stabilitatea sectorului financiar bancar. Despre cât de rezonabile și eficiente sunt aceste, dar și despre situația în sistemul bancar s-a discutat aseară, în emisiunea ”Interes direct”.

Modificarea cu cel mai mare impact asupra sectorului ține de reducerea cotei de tranzacționare la bursă a acțiunilor bancare, de la 5% la 1%, pentru care BNM trebuie să dea acordul.

Întrebat dacă Veaceslav Ioniță a avut dreptate atunci când a declarat precum că bugetul statului ar putea fi prejudiciat cu sume fabuloase în urma introducerii modificărilor la legi, expertul Alexandru Savva a spus că acestea nu sunt argumentate.

O altă prevedere importantă a legilor adoptate este posibilitatea gajării acțiunilor bancare, măsură care a fost blamată de mai multă lume.

Invitațiii emisiunii cred că sistemul bancar autohton este încă supus riscurilor și că trebuie un control mai aspru din partea BNM, dacă se dorește ca acesta să fie unul stabil și transparent.

Comentarii