05.09.2014 15:16

REMANIERI PE PIAȚA BANCARĂ

Banca de Economii fuzionează cu Unibank. Astfel, în Republică vor rămâne 13 bănci comerciale. Important este că statul va păstra pachetul său de 33,33% în noua instituție consolidată. Astfel, fuzionarea Unibak cu Banca de Economii are, mai degrabă, o latură pozitivă și nu va aduce prejudicii statului.

După cum estimează experții de la Agenția InfoMarket, bancă unită va deveni lider în sistemul bancar după mai mulți indicatori. Activele se for cifra la 18,7 mlrd lei; active lichide - la 8,2 miliarde lei, volumul depozitelor va însuma 15,5 miliarde de lei, volumul de credite - 4,75 miliarde de lei; Capitalul Normativ Total al Băncii se va ridica la 0,83 mlrd lei. Banca de Economii are 576 reprezentanțe prin toată țara și mai mulți angajați decât orice altă structură financiară. După fuziune și la capitolul indicatori financiari, noua instituție va deveni cea mai mare structură financiară privată din Moldova.
Actualul Capital Normativ Total al Băncii de Economii numără 540,2 mil lei, iar statului cu cota sa de 33,33% îi aparține un echivalent de 180 mil lei. După fuziune, capitalul noii bănci va fi de 832,9 mil lei, unde statul va deține tot 33,33% din acțiuni, ceea ce ar însuma echivalent 277,6 mil lei. Totodată, experții presupun că acționarii Unibank și Banca de Economii sunt aceleași persoane. Dacă acest lucru se dovedește a fi adevărat, atunci se crează o administrare comună, se reduc cheltuielile; se extinde și se optimizează rețeaua bancară, are loc schimb de tehnologii și toate astea vor contribui la dezvoltarea sistemului bancar, a clienților bancari și a acționarilor băncilor.

Comentarii