23.09.2016 14:20

Republica Moldova este tot mai aproape de a scăpa de dependenţa energetică

Republica Moldova este tot mai aproape de a scăpa de dependenţa energetică.

Până la sfârșitul anului vor fi prezentate studiile de fezabilitate și anunțate licitațiile pentru proiectul de prelungire a gazoductului Iași-Ungheni până la Chișinău și pentru cel de interconexiune electrică Isaccea-Vulcăneşti-Chişinău. Anunțul a fost făcut de ministrul Economiei, Octavian Calmîc, la ședința Consiliului Parlamentar pentru Integrare Europeană.

Ministrul Economiei a precizat că lucrările propriu-zise în cele două proiecte vor începe în a doua jumătate a anului viitor.

"S-au finalizat partea de studii de fezabilitate și suntem la etapa de lansare a procedurilor de tender pentru proiectarea propriu-zisă a acestui gazoduct și acestor linii de tensiune înaltă", a spus ministrul Economiei, Octavian Calmîc.

Ministrul Economiei a prezentat și un raport asupra implementării Acordului de Liber Schimb cu Uniunea Europeană, care timp de doi ani a contribuit cu 5,4 la sută în structura Produsului Intern Brut al Moldovei. De asemenea, exporturile în UE au depășit două miliarde de lei.

Ședința Consiliului Parlamentar pentru Integrare Europeană a fost prima din această sesiune parlamentară.

"În primul rând să consolidăm controlul parlamentar asupra activității Guvernului în realizarea Acordului de Asociere. Până la sfârșitul anului să organizăm și o serie de audieri tehnice și tematice în mod special", a spus președintele Consiliului Parlamentar, Iurie Leancă.

La următoarea ședință, membrii consiliului vor discuta despre relansarea suportului bugetar din partea Uniunii Europene, reforma justiției, dar și despre progresele în lupta cu corupția.

"Sunt încă și pe agenda Parlamentului mai multe care trebuie făcute, inclusiv finalizarea procesului de constituire a noii Autorități Naționale pentru Integritate, care este un element important ca reformă în justiție, dar și luptă împotriva corupției", a spus preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

Consiliul Parlamentar pentru Integrare Europeană a fost constituit la mijlocul lunii aprilie. Cei 15 deputaţi care fac parte din consiliu se întrunesc la discuții o dată pe lună.

SURSA

Comentarii