31.10.2014 17:00

RESTANȚELE PROCESULUI INVESTIȚIONAL ÎN CADRUL APL CHIȘINĂU

Proiectele investiționale din Chișinău sunt implementate cu grave abateri. Raportul de audit al Curții de Conturi a scos la iveală că Primăria capitalei nu respectă planul urbanistic și eliberează autorizații de construcție pentru obiective care nici nu se conțin măcar în acest document.

Auditorii au stabilit că municipalitatea așa și nu s-a obișnuit să determine domeniile în care implementarea programelor investiționale ar fi prioritare. Mai mult decât atât, spun ei, nu există suficientă transparență în deciziile Consiliului Municipal.

În același timp, există numeroase proiecte care nu au mai fost implementate, deși a fost pregătit setul de documente necesare. Numărul proiectelor în curs de execuție era de de 729 la sfârșitul anului trecut, valoarea lor fiind de 541 mil. lei. Pentru alte 523 de proiecte nu au fost perfectate documentele, prin care s-ar argumenta suma de 220 mil. lei pentru lucrările de construcție și montare. Auditorii au mai constatat că nu sunt conservate circa 360 de construcții nefinisate. Aceasta înseamnă un singur lucru - că 92 mil. lei au fost aruncați în vânt.

Primăria Chișinău a ignorat în repetate rânduri recomandările Curții de Conturi privind cheltuirea eficientă a banilor municipali.

Comentarii