25.07.2014 12:22

REZISTENȚI LA EMBARGO

Unii agricultori au prevestit embargoul la fruncte, legume și conserve și s-au redirecționat atenția spre piața europeană. Desi deocamdata producția corespunde cerintelor europene doar din punct de vedere a calitatii, aceștia au înțeles că estențial este depozitul de pastrare și linia de ambalare a produselor, care deocamdată lipseste. Astfel, unica soluție in viziunea producătorilor ar fi asocierea și conlucrarea între mai multi agenți economici.

Nicolae Pascal, împreună cu trei parteneri au investit peste 2 milioane de euro pentru a planta livezi și diverse culturi agricole pe o suprafață de peste 450 hectare de teren agricol. Utilajul, sistemul de irigare, semințele pentru culturi au fost procurate din Europa pentru a corespunde acelor standarde, embargoul rusesc fiind prevăzut din start de agricultori.

Cu toate că au fost făcute investiții colosale și calitatea produselor este înaltă, producătorii agricoli, se confruntă cu aceeași problemă pe care o are întreaga țară: nu dispun de o linie de ambalare și calibrare. Dar și un depozit de păstrare a produselor lipsește. Astfel, unica soluție în viziunea agricultorilor este asocierea intre mai mulți agenți economici.

Producătorii agricoli speră că dintr-un hectar de livadă o să obțină 70 tone de mere. De asemenea, din primele calcule, ei au constatat că vor cheltui 700 mii de euro pentru o linie de ambalare și de calibrare a fructelor și legumelor, iar frigiderul ar costa aproximativ 2 milioane de euro.

Comentarii