10.09.2014 15:06

ROADĂ BOGATĂ, EXPORT REDUS! RAMURA VINICOLĂ DUPĂ UN AN DE EMBARGOU

Astăzi se împlinește un an de când vinificatorii moldoveni nu au acces la piața rusească, după ce autoritățile de la Moscova au impus embargo la vinurile moldovenești. Potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare piața Uniunii Europene este una complicată și nu absoarbe cantitatea de vinuri care se exporta anterior în Federația Rusă.

Potrivit ultimelor date, prezentate de Oficiul Național al Viei și Vinului, vinificatorii noștri au înregistrat pierderi de aproape 18 milioane de dolari în 2013 și 40 de mil. de dolari în 2014 în urma acestor restricții.

Până la embargou Rusia reprezenta cea mai mare piața pentru producătorii de vinuri și divinuri din Moldova. Datele statistice arată că în anul 2013, până la embargou, Moldova a exportat în Rusia aproape 3,4 milioane de decallitri de băuturi alcoolice ce reprezenta 28,8 la sută din totalul exporturilor.

Astăzi principala piață este cea din CSI, unde în prima jumătate a anului 2014 s-a exportat 3,3 mil decalitri de vin și divin în sumă de 44, 3 milioane de dolari. A doua piață după cantitatea de export este cea europeană, unde s-a exportat doar 0,9 mil decalitri cu o valoare de 15,4 milioane de dolari după care urmează alte țări precum SUA, China, Nigeria, Japonia, unde s-au vândut 0,8 milioane decalitri de vin și divin în sumă de 23,4 milioane de dolari. Astfel comparativ cu anul precedent exporturile s-au redus cu 30 la sută.

Potrivit viceministrului Agriculturii, Sergiu Ghețiu, aproape toată producția de vin din anul precedent cât și din acest an a fost stocată în întreprinderi, astăzi constituind 25 milioane de decalitri. Acesta susține că acestă cantiate de vin stocată ar trebui distilată deoarece ea nu poate fi vândută pe alte piețe. De exemplu, cea europeană are foarte multe cerințe, conchide oficialul.

Odată ce a început recoltarea strugurilor tehnici, producătorii ne anunță că în acest an roada e foarte bogată. Reprezentantul întreprinderii din raionul Ungheni susține că de pe cei 113 hectare de viță de vie vor fi strânse peste 7000-8000 kilograme la hectar chiar dacă întreprinderea s-a axat pe alte piețe externe, acesta speră că Rusia va elimina embargoul pentru vinurile moldovenești.

Potrivit Ministerului Agriculturii recolta de struguri tehnici în acest an va fi de circa 300 de mii de tone. Astăzi, în Republica Moldova funcționează 150 de întreprinderii vinicole cu 100 mai puțin decât în perioada anilor 2005-2006, înainte de primul embargou al Rusiei la vinurile moldovenești.

Comentarii