18.10.2016 10:16

Rogozin: Moldova are cu ce reveni pe piaţa rusă

Moldova ar vrea să revină pe piaţa rusă şi ea are cu ce veni. Declarația a fost făcută de vicepremierul Rusiei Dmitri Rogozin în cadrul unui interviu acordat televiziunii moldoveneşti, o referinţă la care a publicat-o luni pe pagina sa de pe Facebook.

Problema constă doar în garanţiile pentru noi că acestea vor fi anume mărfuri moldoveneşti, nu cele care au inundat acum piaţa moldovenească din contul, după părerea mea, a relaţiilor excesiv de deschise faţă de Uniunea Europeană. Mă tem că în loc de o oarecare calitate nouă de la UE, aici (în Moldova) vor apărea migranţi. Anume la aceasta trebuie să ne aşteptăm”, a indicat vicepremierul rus.

Totodată, Rogozin a menţionat că relaţiile de astăzi dintre Rusia şi Moldova s-au îmbunătăţit. „Mult adulter a fost în politică în ultimii ani, multe evenimente dramatice, iar cîteodată, tragice. Această situaţie, bineînţeles, trebuie depăşită şi toţi trebuie să prindă la minte. Munca la Chişinău a fost axată pe elaborarea foii de parcurs, restabilirea deplină a relaţiilor comercial-economice dintre FR şi Moldova. Noi, actualmente, în mod oarecum rapid, identificăm soluţii pentru problemele complicate… Noi vorbim acum în altă limbă şi aceasta este cu mult mai plăcută”, a spus vicepremierul.

Relaţiile dintre ambele ţări s-au înrăutăţit în anul 2014, după semnarea de către Moldova a Acordului de asociere cu UE. În conformitate cu acest document, autorităţile ţării trebuie să deschidă integral piaţa proprie pentru mărfurile europene. Avînd temeri în legătură cu reexportul prin Moldova, Rusia a instituit o interdicţie provizorie la importul unor tipuri de producţie moldovenească.

 

SURSA

Comentarii