13.09.2016 13:20

România - principala piață de desfacere europeană a R. Moldova

După doi ani de implementare a Acordului de Liber Schimb cu Uniunea Europeană, autoritățile Republicii Moldova se laudă cu performanțe în comerțul extern cu țările europene.

Exporturile de mărfuri moldovenești au crescut în acest răstimp cu 13 la sută, pe când pe alte piețe, acestea au scăzut cu peste 25 la sută, potrivit datelor Ministerului Economiei. De asemenea, guvernanții au declarat în cadrul unei conferințe dedicate împlinirii a 2 ani de la intrarea în vigoare a Acordului de Comerț Liber că au fost adoptate legi importante pentru dezvoltarea economiei, iar oficialii europeni le-au atras atenția asupra modului de implementare a acestora.

Acordul de Liber Schimb cu Uniunea Europeană a intrat în vigoare la 1 septembrie 2014. De atunci, Republica Moldova a exportat pe piața comunitară mărfuri în valoare de peste 2,2 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă 64 la sută din totalul exporturilor.

Ministrul Economiei Octavian Calmîc a subliniat că Uniunea Europeană a devenit principala piață de desfacere pentru produsele moldovenești, iar Acordul de Liber Schimb ar fi o carte de vizită pentru Republica Moldova în fața investitorilor străini.

„Pe parcursul ultimilor ani, Republica Moldova a reușit să penetreze într-o măsură extrem de performantă piața europeană. Doar în doi ani, noi am putut să exportăm mărfuri în valoare de 2,2 miliarde dolari, fiind cea mai stabilă, cea mai durabilă piață de desfacere pentru produsele din Republica Moldova”, a constatat Octavian Calmîc.

Octavian Calmîc a adăugat că în această perioadă au fost adoptate peste 10 mii de standarde europene pentru produsele din Republica Moldova, precum și o serie de legi menite să îmbunătățească mediul de afaceri.

Prezent la eveniment, șeful delegației Uniunii Europene la Chișinău, Pirkka Tapiola, a apreciat eforturile autorităților moldovene, dar a subliniat că acestea trebuie să se îndrepte acum spre implementarea coerentă a cadrului legislativ adoptat.

„Este important să trecem de la aspectele cantitative, la cele calitative. Nu negăm ceea ce s-a făcut până acum, dar avem un mesaj pentru viitor: este foarte important cum vor fi implementate aceste legi și cum se va schimba modalitatea de organizare a statului pentru a fi mai atractiv pentru investiții”, a precizat Pirkka Tapiola.

Ambasadorul european a atras atenția și asupra importanței asigurării unei justiții corecte și a luptei împotriva corupției, ca factori decisivi pentru ca investitorii străini să vină în Republica Moldova.

Dintre produsele exportate spre piața europeană, o creștere semnificativă a avut-o cea a cerealelor și a strugurilor, care au depășit cotele alocate. Principala piață de desfacere este România, cu aproape un sfert din exporturi, urmată de Italia, Marea Britanie, Germania, Franța și Polonia.

SURSA

Comentarii