19.09.2014 14:34

ROMÂNIA REDUCE COTA CAS

Angajatorii din România vor plăti cu 5% mai puține contribuții de asigurare socială, transmite Mediafax.ro. Deși a criticat dur Legea de reducere a contribuției asigurărilor sociale, președintele Traian Băsescu, a promulgat ieri documentul.

Traian Băsescu a avut serioase indoieli cu privire la efectele economice ale acestei legi. El consideră că Guvernul nu va avea resursele necesare să o acopere, mai ales în 2015. "De aceea, presupun că până la sfârşitul anului, guvernul are câteva soluţii.
Una, foarte probabilă, este anularea reducerii CAS imediat după alegerile prezidenţiale, a doua, creşterea altor taxe", a afirmat Traian Băsescu. De partea cealaltă, premierul Victor Ponta susține că legea este una mult așteptată de mediul de afaceri, întrucât va permite direcționarea acestor surse către investiții sau adaosuri la salariile angajaților. Jurnalistul Dan Popa a precizat pentru MBC că ”Pentru bugetul din 2014, impactul este estimat la minus 850 milioane lei, bani care vor fi acoperiti prin introducerea așa numitei "taxe pe stâlp". La anul însă, impactul va fi de minus 4,86 miliarde lei, fără sa se cunoasca modul în care aceasta "gaură" va fi acoperită. Mai mult ca sigur, va crește nivelul altor taxe sau vor fi mărite unele deja existente”. Legea reduce plata contribuțiilor pe care un angajator le plateste bugetului la 15,8% pentru condiții normale de munca, 20,8% pentru condiții deosebite de muncă și 25,8% pentru condiții speciale de muncă.

Comentarii