10.07.2014 14:01

PRIMELE ACUZAȚII DE REEXPORT

Rusia a înaintat Republicii Moldova, prima acuzație de reexport de produse pe piața sa. Rosselkhoznadzorul suspectează Chișinăul de reexport de untură de porc. În acest fel autoritatea fitosanitară poate interzice livrarea de produse din carne, în special carne de porc, din Moldova.

"În cazul în care colegii din Moldova nu vor întreprinde acțiuni concrete, noi vom interzice pur și simplu importul acestor produse", - a spus șeful Rosselkhoznadzor Serghei Dancvert.
El a menționat că Rosselhoznadzor a reținut 500 de tone de untură de porc exportate din Republica Moldova în Belarus de o companie care nu are certificat pentru livrare în Uniunea Vamală.
"Posibil că, știind că la noi controlul e mai riguros, au ales piața din Belarus, dar nici noi, nici colegii din Belarus nu vom permite așa ceva. Atunci când vedem că se importă o partidă mai mare de produse, trebuie să știm de unde vin acestea. Cât despre untura din Republica Moldova, cu siguranța este vorba de reexport, fiindcă pentru că pentru a obține 500 de tone de untură ar fi trebuit sacrificați 50 mii de porci.„ – a argumentat Dancvert. Din acest motiv, a mai adăugat el, Rosselhoznadzor în baza acordului cu privire la aplicarea măsurilor de precauție poate interzice furnizarea de produse din Republica Moldova.
" Tot mai des întoarcem produsele din Moldova, care sunt furnizate cu încălcarea cerințelor fitosanitare ale uniunii vamale", spune șeful Rosselhoznadzor.
Amintim că Republica Moldova, precum și Ucraina, au semnat Acordul de Liber Schimb cu UE. Documentul prevede crearea unei zone de comerț liber cu țările europene. Kremlinul a întrevăzut în aceasta o amenințare în adresa comerțului cu Rusia și a început să introducă măsuri de protecție a pieței.
Autoritățile moldovenești în repetate rânduri au dat asigurări că agenții economici din Moldova nu vor recurge la astfel de scheme comerciale.

Comentarii