27.10.2016 07:46

România alocă un grant pentru construcția gazoductului

Guvernul României va acorda Moldovei un grant în valoare de 550 mii de euro pentru elaborarea studiului de fezabilitate al proiectului de construcție a gazoductului Ungheni-Chișinău, în calitate de etapa a II a procesului de construcție a conductei care unește sistemul de transportare a gazelor naturale ale ambelor țări.

Banii vor fi alocați din suma totală a grantului României pentru Moldova în valoare de 100 milioane de euro. Pentru obținerea acestor mijloace părțile vor introduce modificări la Programul de cooperare pe anul 2016 care stabilește procedurile juridice și modul de alocare a sumelor pentru finanțarea nerambursabilă.

Guvernul Moldovei a aprobat inițierea negocierilor și semnarea modificărilor respective la Programul de cooperare cu Guvernul României pe anul 2016 care au fost aprobate anterior de către Cabinetul de miniștri de la București.

Se stipulează că suma de 550 mii de euro va fi alocată țării noastre pentru elaborarea studiului de fezabilitate al proiectului de construcție a gazoductului Ungheni-Chișinău în baza Acordului semnat la București în aprilie 2010, privind implementarea programului de asistență tehnică și financiară în cadrul ajutorului financiar nerambursabil pentru Moldova în valoare de 100 milioane de euro.

În cadrul unei vizite bilaterale a Prim-ministrului Moldovei, Pavel Filip, cu cel al României, Dacian Cioloș, în august 2016 la Chișinău, s-a convenit să se intensifice cooperarea în domeniul energeticii prin intermediul stabilirii și dezvoltării proiectelor în zone de interconexiune a rețelelor de transportare a energiei electrice și gazelor naturale în ambele țări, prioritate fiind prelungirea gazoductului Iași-Ungheni de la Ungheni la Chișinău.

Principalul scop al proiectului este dezvoltarea infrastructurii energetice și asigurarea cu o sursă nouă a livrărilor de gaze naturale în Moldova.

SURSA

Comentarii