29.10.2014 09:07

RUSIA A ÎNCEPUT SĂ VÂNDĂ PETROL ÎN RUBLE RUSEȘTI

Rusia a trecut de la vorbe la fapte și a început să vândă carburanții în valută națională. Astfel, prima țară care a început să plătească ruble rusești pentru petrol a devenit Belarus.

Potrivit presei ruse, Belarus este prima țară care a achiziționat deja produsele petroliere în valută rusească. Până acum, Rusia vindea petrol numai în dolari americani. Însă, săptămâna trecută șeful copaniei petroliere "Rosneft", Igor Sechin, a propus ca și tranzacțiile cu europa să fie efectuate în ruble rusești.

Ar trebui să diversificăm mai cu îndrăzneală contractele în valută. Întradevăr, de ce să operăm pe piața europeană doar cu dolari?” a declarat Sechin.

Potrivit directorului companiei Rosnefti, întărirea poziților dolarului a fost una din condițiile de bază ale căderii prețurilor la petrol în ultimile luni. O altă companie rusească ”Газпром нефть” deasemnea, s-a înțeles să vândă petrol cu ruble, și aici este vorba despre contractul încheiat în luna august cu China, pentru exportul a 80 mii tone de petrol.

Comentarii