22.09.2014 09:57

RUSIA ȘI CHINA, PARTENERI ÎN NAVIGAȚIE

Rusia și China au început negocierile privind armonizarea standardelor echipamentelor sistemelor naționale de navigație GLONASS și Beidou, a declarat vicepreședintele parteneriatului non-profit GLONASS, Evgheni Belianko pentru Agenția Internațională Rossiya Segodnya, informează raportal.ro.

Potrivit lui Belianko, în anii următori, cele două țări vor forma un spațiu informațional și de navigație unic, care va contribui la crearea pe drumurile de la Oceanul Pacific până la Oceanul Atlantic a unui spațiu unic al securității. Europa și Rusia au sisteme de navigație și informaționale de securitate în transporturi, care sunt armonizate între ele. În Rusia este vorba despre ERA-GLONASS, în Europa despre sistemul eCall. Kazahstanul creează sistemul său. Dacă în China va fi creat un sistem compatibil din punct de vedere tehnologic cu aceste trei sisteme, atunci se va putea vorbi despre un spațiu unic al securității pe drumurile din Europa și până în China. Așa ceva va permite să fie creat un sistem de servicii tehnologice și acordarea de servicii de securitate, informaționale, servicii suplimentare la punctele de trecere a frontierei, consideră specialistul.
Totodată, expertul a anunțat că Rusia și China doresc să coopereze nu numai în domeniul armonizării standardelor echipamentelor pentru sistemele de navigație prin satelit. Vor fi efectuate și proiecte în domeniul microelectronicii. Potrivit presei internaționale, China este, de asemenea, interesată în cooperare, deoarece intenționează în anii apropiați să extindă limitele regionale actuale ale sistemului Beidou până la un nivel mondial.

Comentarii