16.06.2014 13:01

RUSIA ÎNCHIDE ROBINETUL

De astăzi, 16 iunie, începând cu ora 10:00 (06.00 GMT) Rusia a transferat Ukraina la sistemul de achitări în avans pentru gazele naturale livrate de ”Gazprom” din cauza facturior neplătite.

Decizia a fost luată ca urmare a refuzului repetat al companiei Naftogaz Ucraina de a plăti factura. CARTON IN: Datoria companiei pentru gazul rusesc deja livrat se ridică la 4,458 miliarde de dolari” CARTON OFF: a anunţat Gazprom, într-o declaraţie emisă imediat după sistarea ivrărilor, şi publicată de Russia Today.

Rusia a anunţat încă de azi-noapte că va sista livrarea de gaze naturale Ucrainei în cazul în care Kievul nu plătește o datorie de 1,95 miliarde de dolari până la ora 06.00 GMT (10.00-ora Moscovei), potrivit unei declaraţii a purtătorului de cuvânt al companiei ruse Gazprom, la finalul negocierilor de la Kiev care s-au soldat cu un eșec.

Livrările de gaze naturale ruseşti către Europa, din care aproape jumătate tranzitează teritoriul ucrainean, riscă să fie afectate, ca în timpul conflicrtelor de gaze anterioare, în 2006 şi 2009.

Europeni au declarat că încă mai speră la un compromis.

La Bruxelles, Comisia Europeană a declarat, într-un comunicat, că este “convinsă” că între Kiev şi Moscova încă mai este posibil un acord.

“Vom încerca să ne întâlnim din nou cât mai rapid posibil”, a anunțat anterior o sursă europeană.

“Sperăm că economia şi bunul simţ vor prevala asupra politicii”, a declarat pentru presă Andrii Kobolev, conducătorul grupului de stat ucrainean Nafrogaz. În același timp, compania Ukraineană "Нафтогаз” confirmă inentia de a se adresa la Tribunalul Interrnațional de Arbitraj de la Stokholm pentru a fi revizuit contractul cu Federatia Rusă de livrare a gazelor, a anunțat Directorul companiei Aндрей Коболев, transmite agentia РИА Новости.

Amintim: Kievul a refuzat creşterea preţului decisă de către Moscova după instalarea la putere a liderilor prooccidentali, la sfârşitul lui februarie, în urma îndepărtării prorusului Viktor Ianukovici. Preţul a 1.000 de metri cubi de gaze a crescut atunci de la 268 la 485 de dolari, un preţ fără echivalent în Europa. În “ultima ofertă”, Moscova a propus un preț de 385 de dolari pentru mia de metri cubi, preț declarant și de UE drept unul ”acceptabil”.

Comentarii