16.10.2014 14:45

RUSIA S-AR PUTEA CONFRUNTA CU O CRIZĂ BANCARĂ

Rusia se confruntă cu o criză bancară sistemică, iar în anul următor probabil aceasta se va agrava, susțin experții Centrului rus de analiza macroeconomica si Prognoza pe termen scurt.

Experții numesc Criză bancară sistemică, situația în care un procent semnificativ de clienti își retrag banii din conturi și depozite; când ponderea activelor problematice în activele totale ale sistemului bancar este mai mare de 10%; sau când are loc reorganizaa ori naționalizarea a mai mult de 10% dintre bănci sau când are loc recapitalizara la scară mare (într-un volum mai mare de 2% din PIB) a băncilor de către stat.


Experții susțin că, în primul trimestru al anului 2014 toate categoriile de clienți și-au retras din conturile bancare și depozite 1,4% din volumul total de depuneri, iar depozitele persoanelor fizice s-au redus cu 3,9%. Economiștii susțin că "în mod deja putem vorbi despre începutul unei crize sistemice a sectorului bancar." În plus, proporția de active neperformante în sistemul bancar din Rusia constituie mai mult de 8%.
Cu toate acestea, expertii nu consideră situația drept una catastrofală. Ei cred că rata de oscilația cursului rublei, o creștere moderată a șomajului și o reducere a ponderii creditelor în PIB ar putea contribui la ieșirea din criză bancară.

Comentarii