08.07.2016 10:09

Ruxanda Glavan: Am introdus noul mecanism de salarizare a personalului medical

Ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, a efectuat joi o vizită de lucru în raionul Nisporeni. Oficialul a participat la o ședință cu reprezentanții Consiliului Raional, cadrele medicale din teritoriu și cetățenii.

În cadrul discuției, ministrul Sănătății a menționat reformele pe care le-a inițiat în sistemul de sănătate și domeniile prioritare de dezvoltare pentru acest sector.

”Am introdus noul mecanism de salarizare a personalului medical pentru ca tinerii specialiști să fie motivați și să simtă că statul are nevoie de ei, iar cetățeanul să aibă siguranța că va beneficia de tratament calitativ. Totodată, ne propunem o reformă posibil dureroasă pentru unii, însă extrem de necesară pentru sustenabilitatea acestui sector. Reforma spitalicească va permite gestionarea corectă a resurselor financiare și umane din sănătate”, a declarat ministrul Sănătății.

În cadrul acestei deplasări în teritoriu, Ruxanda Glavan a văzut condițiile în care sunt tratați pacienții de la Spitalul Raional Nisporeni. Ministrul a specificat că există mai multe probleme în legătură cu gestionarea resurselor financiare, investițiile în utilaje medicale, condițiile hoteliere, evidența stocului de medicamente și a pacienților.

Totodată, ministrul Sănătății a mai vizitat și Centrul de Sănătate Nisporeni, unde a participat la o ședință cu personalul instituției medicale. Ruxanda Glavan a explicat medicilor și asistenților medicali principalele prevederi ale noului mecanism de salarizare ce țin de vechimea în muncă, indicatorii de performanță, respectarea Protocoalelor naționale în domeniu, ș.a.

Reamintim că începînd cu 1 iulie, angajații din sistemul medical vor primi salarii mai mare. O decizie în acest sens a fost aprobată recent de Guvern. Potrivit noilor prevederi, salariile medicilor și lucrătorilor medicali vor crește cu circa 20%, totuşi accentul se pune pe majorarea veniturilor tinerilor specialişti, cu un stagiu de muncă de până la 10 ani, a căror remunerare va creşte cu 50% şi chiar 100%.

SURSA

Comentarii