26.09.2016 08:16

Contractul semnat cu o companie românească pentru repararea traseului Chișinău-Giurgiulești, reziliat

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor reziliază contractul cu întreprinderea „Pa&Co International SRL”, din România, care a fost selectată în cadrul unei licitații internaționale să repare traseul M3 Chișinău-Giurgiulești, relatează NOI.md.

Contractul care se reziliază include porțiunea de drum de la kilometrul 151 la kilometrul 171, Ciumai-Vulcănești și porțiunea de la kilometrul 179 la km 190, Vulcănești pînă la accesul în satul Cișmichioi.

Decizia de reziliere a fost luată după o serie de tentative eșuate de a ajuta antreprenorul să îndeplinească lucrările în conformitate cu documentația de licitație. Incapacitatea antreprenorului de a realiza progrese în acest contract (aproximativ 2,64% din volumul lucrărilor) și eșecul total al antreprenorului de a asigura un management adecvat al traficului a determinat conducerea MTID și cea a Unității de implementare a proiectului să rezilieze prezentul contract.

Timp de doi ani, compania românească a întreprins acțiuni de pregătire, curățare și amenajare a șantierului, pe care însă nu le-au finalizat nici pînă astăzi. De asemenea, muncitorii au început să efectueze și lucrări de terasament (săpături și umpluturi), însă nici acestea nu au fost terminate. Astfel, din 140 de utilaje necesare pentru reabilitarea drumului, pe șantier au fost mobilizate doar 16 unități. De asemenea, pentru acest contract, antreprenorul nu deține materiale în stoc. Acesta a eșuat în a prezenta toate rețetele de mixturi ce trebuiau folosite în cadrul proiectului de reabilitare conform specificațiilor tehnice. Pe porțiunea de drum transmisă antreprenorului nu au fost executate nici măcar lucrări de întreținere a suprafeței carosabile.

Din cauza necesității stringente de intervenție pe această porțiune de drum, Ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Iurie Chirinciuc, a dispus ca, începînd cu luna octombrie, să se intervină pentru a se freza și compacta, cu adaos de material, porțiunea de drum care face obiectul prezentului contract. În aceste circumstanțe, pînă la instalarea vremii reci, pe acest segment de drum se va circula în regim normal.

Pînă în primăvară vor fi pregătite documentele pentru licitarea repetată a acestui sector de drum, astfel încît în vara 2017 să înceapă lucrările.

Contractele cu agentul economic din România au fost semnate pe 24 martie 2014, iar lucrările au început pe 28 august 2014. Conform contractului, termenul de realizare a lucrărilor este de doi ani, plus 365 de zile – perioada de notificare a defectelor. Adică darea în exploatare a lucrărilor urma să fie făcută pe 28 august 2016.

Valoarea contractului semnat cu „Pa&Co International SRL” a fost de aproximativ 19 milioane de euro, bani oferiți sub formă de împrumut de BERD. Din această sumă, agentul economic a primit doar o tranșă de 566 de mii de euro în calitate de avans, care vor fi recuperați prin încasarea contravalorii garanției bancare. Totodată, ei au fost amendați cu 21 de mii de euro pentru că nu au elaborat la timp planul de executare al lucrărilor.

SURSA

Comentarii