12.08.2014 14:37

PRODUCĂTORII DE ZAHĂR CER SUSȚINERE

Și producătorii de zahăr susțin că vor avea pierderi din cauza introducerii de taxe vamale la export în Federația Rusă. Uniunea Producătorilor de Zahăr afirmă că excluderea de către Rusia a zahărului din regimul de liber schimb cu Republica Moldova, va semnifica pentru industria de sfeclă şi zahăr moldovenească pierderea unei piețe de export de 650 de milioane de lei.

Reprezentanții Uniunii Producătorilor de zahăr din Moldova, susțin că țara noastră va produce în acest an mai mult zahăr decât va putea comercializa pe piața externă în condițiile interdicțiilor. Potrivit lor, piața Uniunii Europene nu este o salvare. În acest sens, Uniunea Producătorilor de Zahăr a cerut guvernării mărirea contingentelor de export în Uniunea Europeană, de la 37,4 mii de tone până la nivelul carele va compensa pierderile.

De cealaltă parte, pe marginea acestui subiect, Prim-ministrul Iurie Leancă a declarat astăzi, în urma întrevederii cu mai mulți fermieri din țară, că unii producători de zahăr ar încerca să speculeze pe marginea situației create ca urmare a sancțiunilor impuse de Federația Rusă.

În țară sunt 30 de mii de hectare de sfeclă de zahăr, de pe care, anul acesta se așteaptă o recoltă bogată de 1,2 mil. tone de sfeclă, din care se estimează să fie produse până la 170 mii tone de zahăr.

Comentarii