27.10.2014 16:14

SCADE PREȚUL LA CARBURANȚI! CE COMPANII AU FĂCUT REDUCERI

17 din 19 de importatori de produse petroliere au anunțat Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică despre intenția de a reduce prețul la carburanți, au declarat pentru MBC reprezentanții ANRE.

Potrivit ANRE, prețul la benzina A-95 se va reduce la diferite companii de la 0,8% pană la 3,7%, iar la motorină - de la 0,9% până la 4,5%. De asemenia, reprezentanții ANRE au menționat că cel mai mult au scăzut prețurile la compania Lukoil Moldova - cu 50 de bani pentru un litru.

Reduceri de preț au mai operat și alte două companii mari - Bemol și Tirex-Petrol. Astăzi pe panourile acestora erau afișate prețuri aproape identice.

Un litru de benzină A-95 la toate cele trei companii costă 18 lei și 15 bani, în timp ce un litru de motorină la Lukoil și Bemol costă 17.07 lei iar la Tirex-Petrol cu doi bani mai puțin. Importatorii de produse petroliere susțin că au redus prețul, ca urmare a unei scăderi a prețurilor pe piețele internaționale. Cu toate acestea, scăderile de preț au avut loc doar după ce Prim-ministrul Iurie Leancă la ședința guvernului a ridicat această problemă și a dat însărcinare Centrului Național pentru lupta împotriva corupției să se clarifice în ceea ce se întâmplă pe piața internă a carburanților, iar săptămâna trecută, ministrul Economiei Andrian Candu a organizat o ședință cu importatorii de produse petroliere, avertizându-i că menținerea nejustificată a prețurilor va fi pedepsită prin sancțiuni, inclusiv revocarea licențelor.


Analiștii economici cred că scșderea prețului a fost influiențată de factorul politic mai mult decât de cotațiile internaționale, și își exprimă îngrijorarea pentru faptul că prețurile la panou sunt aproape identice la mai multe companii.

Comentarii