04.08.2016 10:00

Conturile „MoldATSA” au fost deblocate

Mijloacele financiare acumulate de întreprinderea de stat „MoldATSA” la „Eurocontrol” au fost deblocate.

Potrivit Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, instanța de judecată din Belgia a luat o decizie în acest sens, în urma eforturilor depuse de către ministerul de profil și conducerea Consiliului de administrație al întreprinderii.

Sechestrul a fost ridicat complet, iar „Eurocontrol” urmează să elibereze în cel mai scurt timp toate mijloacele financiare. De asemenea, instanța a obligat compania „Kemestroy” (succesoarea companiei „Energoalians”) să achite Republicii Moldova despăgubiri de cinci mii de euro.

La începutul lunii iulie 2016, suma mijloacelor blocate în Belgia era de 5 milioane 913 mii de euro. Sechestrul mijloacelor financiare a fost pus în data de 16 aprilie 2016, după ce pe data de 25 octombrie 2013 Arbitrajul Comercial Internațional din Paris a obligat Republica Moldova să achite firmei „Energoalians” 47 de milioane de dolari. Banii ar reprezenta datorii şi penalităţi acumulate de ÎS „Moldtranselectro” pentru energia electrică livrată de firma ucraineană acum 16 ani.

În prezent, „MoldATSA” are datorii acumulate de aproximativ 90 de milioane de lei.

ÎS „MoldATSA” este responsabilă de securitatea zborurilor și primește mijloace de la „Eurocontrol” (organizație europeană care coordonează traficul aerian în 41 de țări) pentru serviciile de navigație aeriană. Banii sînt achitați companiilor care folosesc spațiul aerian al Republicii Moldova.

„MoldATSA” s-a pomenit într-o situație dificilă din cauza blocării conturilor în „Eurocontrol”, în baza cererii de judecată depusă împotriva Moldovei de către compania ucraineană „Komstroy”, care reprezintă interesele companiei „Energoalians”. Aceasta din urmă se află în proces de judecată cu Guvernul Republicii Moldova, cerînd restituirea datoriei pentru energia electrică.

Avînd în vedere că „MoldATSA” este în proporție de 100% întreprindere de stat, instanța de judecată din Belgia a blocat, din 17 aprilie 2015, conturile companiei în „Eurocontrol” pentru achitarea datoriei. Atunci pe conturile companiei se aflau 4,5 milioane de euro și în fiecare lună sumă se majora cu 0,5 milioane de euro. Din cauza blocării conturilor „MoldATSA” se confruntă cu serioase probleme financiare, rămînînd fără 80-90% din venituri. La inițiativa Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Guvernul a decis ca Autoritatea Aviației Civile să ofere ÎS „MoldATSA” un credit în mărime de pînă la 35 de milioane de lei.

Partea moldovenească a încercat să deblocheze conturile „MoldATSA” din „Eurocontrol„ prin intermediul instanțelor de arbitraj din Paris și Bruxelles.

SURSA

Comentarii