15.07.2014 12:19

UTILIZAREA DURABILĂ A TERENURILOR AGRICOLE - PROBLEMĂ PE TERMEN LUNG

Realitatea denotă că terenurile agricole din țara noastră nu sunt exploatate corect, ceea ce aduce prejudicii ramurii agroalimentare, având un impact negativ și asupra mediului. La această concluzie au ajuns auditorii Curții de Conturi care au examinat performanțele în domeniul vizat.
În ultimul timp, specialiștii și-au arătat îngrijorarea privind exploatarea nesustenabilă a terenurilor agricole. Îngrijorarea este amplificată și de faptul că, în multe cazuri, sunt admise activități agricole nechibzuite, care provoacă efecte negative de lungă durată asupra mediului. În același timp, controlorii Curții de Conturi au determinat că statul nu recurge la o abordare integră în dezvoltarea teritoriilor. Mai mult decât atât, doar 30% dintre orașe și 2% din localitățile rurale au documentația care stabilește cadrul natural, respectiv poate fi determinată perspectiva de dezvoltare a terenurilor agricole și opțiunile de valorificare a acestora.
Auditorii au mai stabilit că autoritățile competente în gestionarea terenurilor agricole nu dispun de procese și pârghii suficiente pentru diminuarea degradării și impactul negativ al poluării acestuia, precum și mecanisme de înlăturare a amenințărilor de mediu. Ministrul Agriculturii și Industriei Prelucrătoare, Vasile Bumacov, susține că situația este, întra-adevăr, una ieșită de sub control, însă ministerul se face mai puțin vinovat de situație. În viziunea lui, instituții, precum Inspectoratul Ecologic de Stat, Agenția Relații Funciare și Cadastru sau autoritățile publice locale au atribuții directe privind utilizarea durabilă a terenurilor agricole și impactul asupra mediului, iar acestea trebuie să aibă o implicare mult mai serioasă.
Specialiștii mai spun că lipsa cadrului legal nu permite nici elaborarea de politici în domeniul terenurilor agricole. Amintim că în 2006, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare în comun cu Ministerul Mediului au elaborat proiectul Legii solului, document care nici până în prezent nu a fost avizat de Guvern. Conform datelor Agenției Relații funciare și Cadastru, fondul funciar al Republicii Moldova a constituit în 2013 circa 3384,6 mii ha. Terenurile cu destinație agricolă dețin o pondere de 59,5%. Fiecărui locuitor al țării îi revine în jur de 0,6 ha, acest indicator fiind unul mediu printre statele din Europa de Est.

Comentarii