09.07.2014 15:20

SCHIMBURILE COMERCIALE ÎNTRE MOLDOVA ȘI RUSIA

În ultima perioada, a crescut volumul schimburilor comerciale dintre Federația Rusă și Republica Moldova. Acest lucru se datorează livrăriilor de mărfuri cu emblemă rusească pe teritoriul țării noastre, și mai puțin, datorită exporturilor Republicii Moldova pe piața rusă.

Potrivit informațiilor oferite de Serviciul Federal Vamal al Rusiei, în perioada ianuarie-martie 2014, s-a manifestat o creștere de peste 10,7 la sută a relațiilor comerciale între Moldova si federatia Rusă. Valoarea acestuia este de 748,2 milioane de dolari SUA. Exporturile Moldovei, în primele cinci luni ale anului 2014, s-au diminuat cu 16% - de la 137,3 milioane de dolari, la 115,4 milioane de dolari, comparativ cu aceeași perioadă din 2013. Totodată livrările producției rusești în Moldova au crescut cu 17,4% - de la 538,7 milioane de dolari la 632,7 milioane de dolari.
Totodată, cele mai multe mărfuri exportate de RM în FR constituie: produse alimentare și mărfuri agricole, mașini, echipamente, confecții, metale și produse din metale.
De asemenea, din informațiile furnizate de Serviciul Federal Vamal al Rusiei, reiese că relațiile comerciale de pe malul drept al Nistrului și din regiunea transnistreană cu Federația Rusă diferă considerabil. Cei din urmă exportă preponderant producție industrială, iar restul Moldovei – mărfuri agricole.

Comentarii