21.10.2014 15:17

SECTOARE ALE ECONOMIEI, CU OBSTACOLE CONCURENȚIALE. IATĂ REZULTATELE STUDIULUI REALIZAT LA CHIȘINĂU

Astăzi, la Chișinău, a fost prezentat un studiu care a avut scopul să determine sectoare ale economiei Moldovei cu cele mai mari obstacole concurențiale. Studiul este parte a proiectului BM ”Ameliorarea competitivității” și a fost realizat de o companie românească de consultanță în comun cu Consiliul Concurenței.

La elaborarea studiului, experții au luat în calcul mai mulți indicatori macroeconomici, precum profitabilitatea sectoarelor, nivelul veniturilor realizate raportate la nivelul veniturilor totale din economie, valoare medie a activelor imobilizate, dar și gradul de reglementarea al sectorului respectiv. Potrivit experților, în sectorul bancar și cel a asigurărilor ar exista cele mai serioase constrângeri concurențiale.

Studiul respectiv reprezintă prima etapă a proiectului BM, la a doua etapă vor fi stabilite trei sectoare prioritare care vor fi supuse unei analize profunde, ca, ulterior, să fie elaborate mecanisme de eliminare a practicilor anticoncurențiale.

Astfel de analize sunt efectuate cu periodicitate în Țările Scandinave, marea britanie și, mai recent, în România. Studiul ”Analiza sectoarelor economice pentru a identifica obstacolele majore privind concurența” a fost efectuat în perioada 1 iulie-30 septembrie curent.

Comentarii