12.02.2015 16:15

Sectorul BANCAR din Moldova, prioritatea numărul unu în programul de activitate a Guvernului Leancă 2

Zguduit de fraude și alte nereguli, sectorul bancar moldovenesc rămâne a fi o prioritate. Cel puțin așa reiese din Programul de activitate al Guvernului, prezentat astăzi în Legislativ de premierul Iurie Leancă. Documentul prevede o șir de 14 obiective privind transparentizarea și consolidarea sectorului financiar bancar.

În primul rând, documentul prevede armonizarea legislației moldovenești cu acquis-ul comunitar în ceea ce privește sectorul bancar, piața de capital și activitatea companiilor de asigurări. În al doilea rând, este propusă o mai mare transparență în activitatea instituțiilor financiare. Cu toate acestea, experții economici sunt de părere că obiectivele trasate sunt bune, însă ele nu acoperă problemele-cheie care au generat deficiențele în sistem.

În program este inclusă dezvăluirea proprietarilor şi beneficiarilor efectivi ai instituţiilor financiare, pentru minimizarea riscurilor de creditare, a celor de preluare corporativă ostilă şi de fraudă financiară. Adică, exact aceleași prevederi care se conțineau în documentul trecut. Expertul Ion Tornea susține că aceasta înseamnă doar un simgur lucru - recunoașterea dificultăților existente. El crede că, de fapt, problema rezidă în aplicarea legislației și în capacitățile instituționale slabe ale regulatorilor sectoarelor bancare și nebancare, BNM și CNPF.

În ceea ce privește transparența în acționariatul băncilor, expertul spune că și legislația actuală permite să fie identificați beneficiarii reali, însă acest lucru nu se întâmplă. Remarcăm, că din informația divulgată de băncile comerciale reiese că doar o jumătate dintre entități au unul sau doi acționari majoritari, restul fiind minoritari. Din aceste considerente, spun experții, este foarte dificil să urmărești cine controlează în realitate aceste acțiuni. În Moldova sunt 6 bănci care au probleme grave ce țin de transparența acționariatului.

Comentarii