16.09.2014 13:46

SECTORUL SILVIC NECESITĂ REFORME

Toate procedurile de dare în arendă a spaţiilor din fondul forestier naţional au fost sistate, până la aprobarea unui nou regulament în acest sens iar Agenția Molsilva are nevoie de o restructurare totală, au declarat reprezentanții instituției în cadrul unei conferințe de presă organizate cu ocazia zilei profesionale a silvicultorului.

Potrivit reprezentanților agenției Moldsilva, în ultima perioadă au fost încălcate mai multe reguli în ceea ce privește arenda spațiilor din sectorul silvic. Astfel au fost reziliate peste 120 de contracte de arendă, iar în prezent a fost stopată încheierea unor noi contracte.

Defrișarea ilicită, braconajul precum și alte contravenții sunt fenomene frecvent întâlnite. Cea mai gravă încălcare, totuși rămâne tăierea ilicită a pădurilor chiar de angajații instituției, care au obligația de a ocroti tezaurul forestier și care au salariu lunar de aproape 3000 de lei. Directorul agenției, Ștefan Chitoroagă, dă asigurări că timp de aproape un an au fost eliberați din funcție mai mulți silvicultori, care au comis astfel de încălcări.

Potrivit șefului agenției Moldsilva, aceste probleme nu se vor rezolva, ci se vor agrava dacă nu vor fi făcute modificări la Codul Silvic și Contravențional. Acesta susține că amenzile sunt prea mici și astfel este încurajat braconajul și tăierea ilegală a pădurilor.

De asemenea, reprezentanții întreprinderii silvice din Tighina spun că au acces limitat la terenurile silvice aflate pe teritoriul în stânga Nistrului.

Potrivit planului elaborat de Agenția Moldsilva în colaborare cu executivul, în perioada 2014-2018 urmează să fie împădurită o suprafață de 13 mii de hectare. Cheltuielile se ridică la 300 de milioane de lei, sumă de bani de care agenția deocamdată nu dispune.

Comentarii