28.07.2014 16:58

SECURITATEA ENERGETICĂ A RM

Țara noastră mai are de lucrat pentru a-și asigura eficiența energetică. În contextul situației geopolitice dificile din zonă, securitatea energetică a Republicii a devenit temă de discuții. Ce ar trebui să facem pentru securitatea energetică a țării și care sunt alternativele, ne-au spus invitații emisiunii „Interes Direct”, difuzată la postul nostru de televiziune.

Potrivit experților, pentru a ajunge să vorbim despre securitatea energetică, ar trebui mai întâi de toate să schimbăm mentalitatea populației, să învățăm a economisi energia. Nici într-o țară din Europa nu există atâtea pierderi la consumator, cum se înregistrează la blocurile de la noi. Pentru eficiența energetică trebuie să creăm o infrastructură modernă, mai spun experții, dar și să căutăm mai multe surse de asigurare a țării cum ar fi Romania, de exemplu.

În condițiile în care, țara noastră importă resurse energetice, pe lîngă modernizarea ceturilor o soluție eficientă ar mai fi economisirea energiei.

O alternativă eficientă este energia din biomasă. Potrivit producătorilor energiei de biomasă, cel puțin pentru regiuni, acestea nu sunt doar o sursă de energie alternativă dar și o ramură de dezvoltare economică.

Experții mai susțin că, atât timp cât ne onorăm contractele cu cei din Federația Rusă, nu sunt temeri și nici motive de îngrijorare. Cu toate acestea, un plan bine pus la punct în ce privește securitatea energetică a țării, este absolut necesar.

Comentarii