22.09.2016 06:00

Şevciuk a propus să soluţioneze problemele bugetare din contul firmei "Sheriff"

Preşedintele autoproclamatei RMN, Evghenii Şevciuk, a propus Sovietului Suprem (SS) să examineze în regim de urgenţă iniţiativa sa legislativă "Cu privire la parteneriatul socio-public cu subiecţii businessului", care prevede obţinerea veniturilor în bugetul Transnistriei a sumei de $250 mil. de la firma "Sheriff".

Acest lucru este argumentat prin "scutirile şi facilităţile fără dobîndă acordate firmei "Sheriff" în perioada 1997-2011".

Potrivit calculelor liderului de la Tiraspol, "volumul facilităţilor obţinute de la stat în legătură cu statutul de "importator special" a depăşit în acea perioadă $1mlrd.". Alte $135 mil. reprezintă reduceri la resurse energetice în anii 2006-2015. În baza aceasta Şevciuk propune ca "Sheriff" să transfere "25% din facilităţile primite de la stat pentru realizarea sarcinilor sociale şi economice de stat".

Autorul iniţiativei legislative nu explică cum se va putea realiza acest lucru. Însă în cazul în care "Sheriff" va accepta "să întoarcă banii în perioada de criză pentru economia republicii, Şevciuk propune ca aceşti bani să fie folosiţi, în special, pentru majorarea de la 1 ianuarie 2017 a pensiei minime cu 20%, a salariilor bugetarilor - cu 10%, pentru plata depozitelor restabilite garantate ale populaţiei, pentru plata datoriei creditoare a statului la medicamente, produse alimentare, pentru intervenţiile chirurgicale ale cetăţenilor RMN peste hotare, pentru întreţinerea caselor de copii şi a internatelor, pentru completarea rezervelor valutare a Băncii Centrale în vederea egalării cursului oficial şi cursurilor de piaţă, pentru procurarea locuinţelor pentru participanţii la acţiunile militare pentru apărarea R MN şi altor categorii de cetăţeni, pentru crearea rezervei pentru finanţarea deficitului bugetar pe articolele sociale în anul 2017".

De asemenea, din contul firmei "Sheriff" se propune să fie creat "Fondul de dezvoltare economică a RMN, a cărui sarcină va fi acordarea asistenţei financiare pentru întreprinderile mici şi mijlocii, conform programelor de stat elaborate şi aprobate de guvern".

Proiectul de lege mai propune organizaţiilor care la finele anilor 2015-2016 au obţinut o rentabilitate din vînzări mai mare de 10% să transfere în Fond "profitul net obţinut în această perioadă, pentru realizarea programelor de stat pentru susţinerea întreprinderilor mici şi mijlocii".

În nota informativă a proiectului de lege se menţionează că "adoptarea acestuia nu va necesita cheltuieli suplimentare din buget".

În perioada preşedinţiei lui Şevciuk, din 2011, Transnistria s-a pomenit în cea mai mare criză economică, valutară şi financiară. Mulţi îl acuză pe Şevciuk de această criză, însă el nu este de acord cu aceasta şi o acuză pe firma "Sheriff" şi pe majoritatea parlamentară care o susţine. La alegerile prezidenţiale din 11 decembrie Şevciuk intenţionează să candideze pentru al doilea mandat.

SURSA

Comentarii