11.07.2014 12:11

SOARTA INDUSTRIEI AVICOLE PE PIAȚA UE

Deschiderea pieții noastre către Uniunea Europeană, se pare că nu-i sperie pe producătorii autohtoni de carne de pasăre. Ei consideră că din cauza prețurilor înalte oferite de europeni și a dificultății de transportare a cărnii refrigerate, companiile avicole europene se vor lăsa așteptate pe piața din Republica Moldova. Totodată, autoritățile spun că producătorii locali trebuie să-și ridice standardele de calitate, mai ales în domeniul igienei și a siguranței produselor comercializate.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, subliniază că la capitolul legislație stăm bine, însă restanțe persistă la capitolul implementare. Principalele aspecte care necesită schimbare sunt igiena și siguranța produselor alimentare. De asemenea, există o serie de norme europene ce țin de greutatea, forma și ambalajul produsului comercializat.

Pe de altă parte producătorii autohtoni nu se tem de concurența din partea agenților economici europeni din motiv că în UE se consumă, in proporție de 95%, carnea de pasăre refrigorată. Aceasta însă cu greu ar fi transportată, și eventual păstrată pe piața noastră. Totodată, producătorii autohtoni au de rezolvat suficiente probleme la nivel local. Ei consideră că lipsește transparența și trebuie să facă față concurenței cu importurile provenite din Brazilia, SUA sau Polonia.

Producătorii noștri își focalizează atenția asupra consumatorului din țară din motiv că această ramură este în dezvoltare și luptă cu acoperirea necesarului pe piață. In acest fel exporturile companiilor avicole din Republica Moldova spre Uniunea Europeană vor întârzia să apară.

În domeniul avicol, legislația UE prevede respectarea a circa 20 de acte normative de standardizare.

Comentarii