05.05.2019 14:23

Şoferii Uber din New York vor intra în grevă săptămâna viitoare

Şoferii Uber Technologies din New York vor intra în grevă săptămâna viitoare, cu puţin timp înainte de listarea la bursă a companiei, pentru a protesta faţă de condiţiile de angajare considerate nedrepte, potrivit unui sindicat al taximetriştilor.

Protestul scoate în evidenţă dificultatea Uber de a găsi o soluţie de reducere a costurilor legate de şoferi, pentru a deveni profitabilă, concomitent cu acordarea unor câştiguri suficiente şoferilor pentru a le menţine serviciile, transmite Știri.md cu referire la news.ro.

Şoferii Uber, ca şi cei ai Lyft şi ai altor companii care utilizează aplicaţii pentru ride-hailing, vor fi în grevă miercuri, timp de două ore.

Uber anticipează că va stabili joi preţul ofertei publice iniţiale, urmând ca acţiunile să intre vineri la tranzacţionare la bursa din New York.

Şoferii din New York se vor alătura în acest fel colegilor lor din San Francisco, Chicago, Los Angeles, San Diego, Philadelphia şi Washington, D.C., care vor intra în grevă.

Alianţa Taximetriştilor din New York a anunţat că şoferii cer siguranţa locurilor de muncă, venituri din care să poată trăi şi o limită pentru sumele pe care companiile de ride-hailing le pot colecta de pe urma curselor.

“Uber susţine că suntem contractori independenţi chiat dacă ne stabileşte tarifele şi ne controlează ziua de muncă. Directorii Uber se îmbogăţesc din munca noastră. Ar trebui să ne trateze cu respect. Vom intra în grevă pentru a da mesajul că şoferii vor continua să se ridice”, a declarat Sonam Lama, membru al Alianţei şi şofer al Uber din 2015.

Uber a avertizat în prospectul ofertei publice iniţiate că afacerile sale vor fi afectate dacă şoferii vor fi incluşi în categoria de angajaţi în loc de contractori independenţi.

Compania speră să fie evaluată la 80,5 miliarde dolari - 91,5 miliarde de dolari. În primul trimestru din 2019, Uber a înregistrat pierderi.

Reprezentanţii Uber nu au fost disponibili pentru comentarii.

Lyft a anunţat într-un comunicat că în ultimii doi ani câştigul pe oră al şoferilor a crescut. ”Peste 75% dintre şoferi conduc sub 10 ore pe săptămână pentru a-şi suplimenta slujbele deţinute. În medie, şoferii la nivel naţional câştigă peste 20 de dolari pe oră”, potrivit Lyft.


SURSA

Comentarii