04.03.2015 16:13

Stabilitatea financiară depinde doar de autorități

Revenirea la nivelul din iulie anul trecut la cursul de schimb leu-dolar nu mai este posibilă, chiar dacă am asigura cu lichidități în valută întreg sistemul bancar. Părerea aparține președintelui Clubului Republican al Oamenilor de Afaceri ”Timpul” și a fost expusă în cadrul emisiunii ”Interes direct” de la MBC.

"Acele șocuri la care a fost supusă Republica Moldova pot fi transformate în atuuri și să ieșim mult mai puternici din situația creată. Deci, trebuie să facem concluzii adecvate și nu vom permite să fim manipulați, desigur că vom avea de câștigat", a declarat Igor Crapivca, președintele Clubului Republican al Oamenilor de Afaceri ”Timpul”.

Președintele Clubului ”Timpul” a prezentat câteva propuneri pentru autoritățile statului, astfel încât implementarea lor să poată duce la o stabilitate pe piața financiară și valutară internă. În primul rând, se propune crearea unui Consiliu curent în cadrul BNM, care să includă și reprezentanți ai mediului de business, pentru a analiza situația macroeconomică și influența asupra pieței valutare. În al doilea rând, autorităților li se cere să negocieze cu băncile restructurarea unor credite în valută, contractate de agenții economici din sectoarele vulnerabile. Expertul economic, Stas Madan crede că băncile sunt mai puțin dispuse să facă acest lucru.

Comentarii