06.07.2014 15:20

STANDARDELE ÎN DOMENIUL CONSTRUCȚIILOR

Și domeniul construcțiilor își racordează standardele de activitate la cele europene. Un plan național de acțiuni prevede adoptarea graduală și trecerea definitivă la cele trei mii de standarde de pe piața unică. Specialiștii susțin că acest lucru se va întâmpla nu mai devreme decât în următorii patru-cinci ani. Asta, deoarece procesul de armonizare decurge lent din cauza că și domeniul respectiv este unul complex.
Deocamdată, în sectorul construcțiilor și produselor de construcții au fost adoptate în jur de 800 de standarde europene, care merg în paralel cu GOST-urile și standardele naționale conexe.
Reprezentantul unei companii de top în domeniul construcțiilor susține că implementarea standardelor europene nu-i ia prin surpindere, întrucât deja de mulți ani importă produse din UE și asigură astfel, calitatea lucrărilor finite. În plus, și standardele naționale le impun cerințe suficient de înalte.
Menționăm că sectorului construcțiilor și produselor de construcții îi revine aproximativ 25% din numărul total de standarde europene, care trebuiesc adoptate și implementate.

Comentarii