27.10.2014 16:25

STATUL NU MAI ESTE ACȚIONAR LA EUROCREDITBANK

După mai multe încercări, statul și-a vândut cota de 21,01% pe care o deținea la EuroCreditBank. Tranzacția a fost înregistrată la Bursă pe 17 octombrie, iar pachetul de acţiuni a fost negociat la preţul nominal. Noul acționar este o persoană fizică din Irak - Mahmood Mohammed Shakir Mahmood, care deținea deja 3,81% din acțiunile băncii. Alexandr Burdeinîi elucidează în emisiunea ”V teme” dacă acțiunea statului este justificată și care ar fi perspectivele băncii în noua formulă de acționariat.

În opinia lui Alexandr Burdeinîi, statul și-a pierdut demult interesul participației în EuroCreditBank și din acest considerent și-a scos la vânzare pachetul de acțiuni. Aceasta este cea mai mică bancă din Moldova, dar care dispunde de cele mai multe lichidități. În plus,

"Anul trecut, de altfel, ca și în cel curent, bancii nu-i ajungeau aproximativ 33 mil.lei pentru a suplini capitalul normativ de 200 mil. lei așa cum cere BNM. Nu se punea problema dacă să fie sau nu făcută o emisiune suplimentară de acțiuni, mai ales că sunt suficiente surse, impedimentul era supralichiditatea. De ce să pompezi suplimentar bani dacă și așa există prea multe surse libere?", a declarat ALEXANDR BURDEINÎI, analist economic.

Nu numai statul ar fi fost interesat să se debaraseze de acțiunile la această bancă, dar și Mariana Zisis, cel mai mare acționar, ar fi dispusă să facă acest lucru, opinează autorul emisiunii ”V teme”. Ea a propus statului să mărească proporțional cota și capitalul băncii, însă Ministerul Finanțelor nu a găsit rezonabilă ideea. Astfel, 2013 a marcat negativ activitatea acestei bănci.

Comentarii