07.10.2015 11:19

Statul vrea parte din profitul BNM

O parte din profitul Băncii Naționale a Moldovei ar putea trece la bugetul de stat. Un proiect de lege în acest sens a fost propus astăzi de Ministerul Finanțelor.

Ministerul Finanțelor propune modificarea articolului 20 din Legea cu privire la Banca Națională a Moldovei, astfel încât „Profitul disponibil să fie distribuit pentru majorarea capitalului statutar al BNM până când mărimea acestuia va atinge 50% din total, și nu 10% cum era până în prezent, iar restul să fie transferat la bugetul de stat”.

Argumentul de alocarea a profitului BNM la bugetul de stat ține de „conjunctura nefavorabilă, situația creată pe piața financiar-bancară autohtonă, evoluția comerțului determinat de conjunctura externă, iar în aceste condiții Ministerul Finanțelor nu este capabil să-și onoreze angajamentele financiare asumate față de Guvern”, se arată în nota informativă a ministerului.

Potrivit datelor BNM, în anul 2014 veniturile Băncii Naţionale a Moldovei au constituit 4,507 miliarde de lei cu 907% mai mult faţă de prognoză, iar în 2013 veniturile au însumat 2,750 miliarde de lei cu aproape 500% mai mult faţă de estimări.

Comentarii