31.10.2014 13:54

STOP NEGOCIERILOR LA BRUXELLES! PROBLEMA GAZULUI A FOST REZOLVATĂ

Negocierile dintre Rusia, Ucraina și Uniunea Europeană de la Bruxelles s-au încheiat, iar problema gazului rusesc a fost rezolvată - cel puțin până la primăvară. Aseară târziu, țările participante la discuții au ajuns la un acord, ca urmare a unor noi runde de negocieri dificile.

Evenimentul mult-așteptat de la Bruxelles, unde toți ochii au fost ațintiți pe negocierile dintre Rusia-Ucraina și UE s-a produs cu aplauze. Problema gazului a fost rezolvată prin semnarea unui acord tripărtit asupra livrării de gaz rusesc către Ucraina din această iarnă, până în aprilie 2015.

Textul documentului a fost semnat de miniștrii energiei din cele două țări, Aleksandr Novak din Rusia și Iuri Prodan din Ucraina, precum și de comisarul european pentru energie Günther Oettinger. De asemenea, la eveniment a fost prezent și președintele Comisiei Europene José Manuel Barroso. Contractul, în valoare de 4,6 miliarde de dolari prevede un preţ de 378 de dolari pentru mia de metri cubi, în perioada noiembrie-decembrie, şi de 365 de dolari până în martie 2015.


"Putem garanta livrări în siguranţă pentru perioada de iarnă. Este un progres real şi vreau să le mulţumesc tuturor celor implicaţi. Acordul de 4,6 miliarde de dolari a fost încheiat şi reprezintă baza pentru livrări pe parcursul iernii. Ucraina este în măsură să facă aceste plăți.

Ucraina s-a angajat să achite în avans pentru luna următoare şi să plătească o parte din datorii în câteva tranşe. Astfel, 1,45 de miliarde de dolari trebuie să ajungă în conturile Gazprom în cel mai scurt timp, iar alte 1,65 de miliarde până la sfârşitul anului.


Noi vom putea asigura livrarea gazelor datorită acestei înțelegeri povizorii, atât pe teritoriul Ucrainei cât și tranzitul către Europa.Prin acest acord am ajuns la o înțelegere provizorie, de a livra gaz în perioada noiembrie-martie, dar și asupra condițiilor de achitare reeșalonată a datoriilor. De asemenea, acest acord va asigura livrarea gazelor pentru perioada curentă.

Reamintim că, Rusia a suspendat în iunie livrările de gaze către Ucraina. De atunci, Kievul şi-a asigurat necesarul de combustibil din rezervela proprii, dar și prin revers, din gazele destinate mai multor state europene. De asemenea, datoria Kievului este estimată la 5,3 miliarde de dolari.

Comentarii