04.11.2014 13:29

STRĂVECHEA RUTĂ COMERCIALĂ "DRUMUL MĂTĂSII" DIN CHINA VA FI REDESCHISĂ. SE INVESTESC 16,3 MILIARDE DE DOLARI

China intenţionează să creeze un fond de 16,3 miliarde de dolari pentru a finanţa proiecte de infrastructură care vor lega pieţele interne şi externe, în condiţiile în care preşedintele Xi Jinping vrea să revitalizeze străvechea rută comercială „Drumul Mătăsii”, transmite Bloomberg, citat de Independent.md.

Oficialii chinezi au elaborat și un proiect de lege în acest sens. Potrivit documentului, fondul respectiv va fi gestionat de băncile chinezeşti, iar banii vor fi utilizaţi pentru construcția și extinderea autostrăzilor, căilor ferate și conductelor în provinciile țării care sunt puncte comerciale.

Suplimentar, vor fi adoptate politici speciale menite să încurajeze creditorii chinezi să finanţeze proiecte de infrastructură în ţările aflate pe traseul care leagă Europa de China, iar companiile chineze vor investi în aceste state, scrie Bloomberg. Planul privind noul ”Drum al Mătăsii”, care include rute maritime şi de uscat, au fost prezentate anul trecut ca un proiect de strategie naţională a Chinei.

Comentarii