16.09.2014 09:17

SUBVENȚII PENTRU AGRICULTORII DIN REGIUNEA TRANSNISTREANĂ

Agenţii economici care dețin terenuri agricole în regiunea transnistreană vor putea beneficia de subvenţionare. Suprafaţa minimă eligibilă pentru subvenţionare la cultivarea legumelor pe terenuri protejate va fi de până la 0,01 hectare, scrie IPN. Subvenţia acordată la această măsură va fi cu 10% mai mare, fiind vorba despre investiţii făcute în sere, solarii şi tuneluri.

Subvenţia pentru investiţiile în suprafeţele de teren protejat destinate obţinerii producţiei ecologice va fi cu 20% va fi mai mare. Autoritățile vor să simplifice procedură de confirmare a investiţiilor în materialele utilizate la construcţia serelor, solariilor şi tunelurilor de către producătorii agricoli, doar în baza procesului-verbal de executare a lucrărilor şi a unui act de decontare.
De asemenea, se propune ca cererile producătorilor agricoli care au efectuat investiţiile în localităţile din stânga Nistrului, controlate de Republica Moldova, să fie autorizate de către Agenţia de Intervenţii şi Plăţi pentru Agricultură fără aplicarea coeficientului. Acest coeficient se calculează prin raportarea dintre soldul disponibil al fondului de subvenţionare la suma solicitată de producători. Anul trecut acesta a fost de 0,85, ceea ce înseamnă că la 1000 lei din mărimea subvenţiei producătorii au primit la modul practic 850 lei.

Comentarii