18.06.2014 15:43

SUSȚINERE FINANCIARĂ PENTRU MIGRANȚI

Cei care cîștigă un ban în străinătate, au ocazia de a veni acasă și de a investi în economia propriei țări. Statul, cu suportul Uniunii Europeane încearcă să ofere susținere financiară migranților ca să se lanseze în afaceri. Programul de Atragere a Remitențelor în Economie prevede ca pentru fiecare leu investit de agentul economic întors în țara, autoritățile să-i ofere un leu sub formă de grant.

Prin intermediul Programului PARE 1+1 statul are drept scop oferirea asistenței financiare celor care muncesc în străinătate și rudelor acestora. Potențialii agenți economici au posibilitatea de a obține granturi în valoare de până la 200 mii de lei, precum și instruire în domeniul afacerilor, atât înainte, cât și după inființarea businessului. Responsabilă de implementarea și gestionarea programului este Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Intreprinderilor Mici și Mijlocii.

Programul de atragere a remitențelor în economia țării a fost lansat în 2010 și se va desfășura până în 2015. Pentru a beneficia de ajutorul din partea statului, migranții trebuie să aibă un business plan viabil și documente care să ateste că au lucrat în străinătate. Uniunea Europeană a finanțat proiectul cu 53 milioane de lei, iar pentru anul acesta a mai acordat încă 32 milioane de euro. Până în prezent, peste 1000 de persoane au fost instruite, iar 382 companii au beneficiat de granturi în baza programului PARE 1+1.

Comentarii