05.03.2015 15:31

Tarifele pentru consumatorii finali ai energiei termice din Chișinău ar putea fi mai mici

Experții de la IDIS ”Viitorul” au prezentat un studiu care analizează deficiențele sistemului centralizat, dar și avantajele și dezavantaje în raport cu sistemele autonome de încălzire.

Studiul este întitulat sugestiv - 2000/800. Adică 2 mii de lei în factura pentru încălzirea termică versus 800 de lei pensia medie pe Chișinău. De altfel, experții spun că nu doar pensionarii sunt acei care nu au capacitate de plată și sunt nevoiți să reeșaloneze achitarea. Asta dacă se ia în considerație că începând cu anul 1994, tariful la căldură pentru consumatorii casnici din capitală a crescut de aproape 52 de ori, de la 19 lei pentru 1 Gcal, până la 987 lei/Gcal, actualmente.

Experții în energetică susțin însă că o reducere a tarifului pentru energia termică furnizată prin sistemul centralizat de încălzire poate fi obținut, dar cu anumite investiții în infrastructura rețelelor și prin sporirea eficenței termice a blocurilor locative. de altă parte însă, trebuie să fie luat în calcul șiprețul pentru gazele naturale, utilizate la obținerea energiei termice.

În plus, tariful actual include și o parte din pierderile din sistem, care deseori ajung la 30-50% sau chiar 70% din consum. Acest lucru se întâmplă în cazul clădirilor prost izolate sau neermetizate. Cei de la IDIS ”Viitorul” au calculat suma investițiilor necesare pentru modernizarea a 2773 de blocuri locative. Astfel, suma totale se ridică la 661,7 mil. euro, ceea ce ar însemna aproximativ 3 600 euro. Experții spun că sistemul centralizat de încălzire necesită măsuri de ajustare atât pe partea de producere cât şi pe cea de consum ca să poată deveni cu adevărat cea mai ieftină şi sigură soluţie de încălzire pentru consumatorii casnici.

În municipiul Chişinău sunt circa 3500 de blocuri de locuinţe, dintre care 2773 sunt conectate la sistemul centralizat de alimentare cu energie termică. În total, CET-2, care a preluat activitatea societății ”Termocom”, alimentează cu căldură circa 180 mii apartamente şi aproximativ 112 mii apartamente cu apă caldă manageră.

Comentarii