27.08.2014 14:58

ȘTIINȚA ÎN REPUBLICA MOLDOVA, MOMENTE RELEVANTE

Ștința în RM primește finanțări anuale de câteva milioane de lei, în timp ce în UE, aceasta este asigurată cu milioane de euro. În pofida acestui fapt, savanții noștri fac descoperiri care uimesc o lume întreagă. De la independență încoace, oamenii de știință de la noi au patentat mii de descoperiri în nanotehnologie, agricultură și energetică.

Astfel la Institutul Național al Geneticii și Fiziologiei Plantelor au fost în premieră elaborate substanțe ecologice de protejare a plantelor de rozătoare și boli. Instituția rămâne a fi și azi unica producătoare de astfel de substanțe.

VLADIMIR TUDERAȘ doctor habilitat, director adjunct pentru Știință: Pe această schemă sunt reprezentate câteva preparate autohtone care au fost produse la noi și tot noi ne-am ocupat cu ulterioara comercializare a acestora. Putem asigura furnizarea acestor preparate pe întreaga țară. Aici efectuăm testarea substanțelor și doar după aceasta le remitem la înregistrare.

Aceste preparate sunt inofensive și contribuie la salvarea plantelor.

Puteți vedea și dvs cum arată această plantă. Este afectată de factori externi și nu poate să crească dacă nu e stropită cu substanțele pe care le-am elaborat.

Institutul de genetică a elaborat și o bază de date eco-con.net, care permite evaluarea condițiilor meteo și a factorilor patogeni. Aici sunt clonate specii de plante rare.

Institutul de genetică primește anual din bugetul de stat cca 17 mil de lei.

VASILE BOTNARI directorul Institutului de Genetică și Fiziologia Plantelor: 90% din banii pe care îi primim, se duc pentru salariile colaboratorilor noștri. Aceștia sunt plătiți foarte prost ba chiar înjositor. În medie, un doctor în științe cu stagiu de muncă, primește 3-4 mii de lei.

Anual, institutul patentează peste 30 de descoperiri. O parte din ele sunt apreciate și peste hotare.

VASILE BOTNARI directorul Institutului de Genetică și Fiziologia Plantelor: Un motiv de mândrie este Cupa Municipiului București. Este pentru o serie întreagă de descoperiri. Aceasta este cupa de la Bacău, iar aceasta cupa de la Iași.

Din păcate nu toate instituțiile de știință din RM, au reușit să treacă peste vremurile grele. De la independență până în prezent, au fost lichidate centre de știință precum Institutul de Tutun, Legumicol, iar Institutul Industriei Alimentare supraviețuește grație entuziasmului colaboratorilor săi, deși pe timpuri, asigura hrana pentru astronauți.

Comentarii