02.02.2015 17:02

Ucraina a impus restricții rezerviștilor ucraineni care intenționează să părăsească țara

Ucraina înăspreşte regimul călătoriilor în străinătate pentru bărbaţii aflaţi pe listele de mobilizare. Cei în cauză vor putea pleca din ţară doar în baza unui permis special eliberat de autorităţi, notează Money.ro.

Restricţiile sunt prevăzute într-un decret semnat săptămâna trecută de preşedintele Petro Porosenko. Ministrul Apărării, Stepan Poltorak, a precizat duminică că decretul trebuie aprobat şi de Rada Supremă. Poltorak a confirmat că există numeroase cazuri când rezerviştii refuză mobilizarea, fie din motive religioase, fie pleacă pur şi simplu în ţările vecine. Armata a anunţat că au fost deschise 1.336 de dosare penale împotriva a 7.472 de persoane.
Ministerul Apărării a avertizat că, în afara dosarelor penale, cei care se eschivează vor întâmpina dificultăţi serioase la angajare. Cele mai mari probleme din cadrul rundei a patra de mobilizare s-au înregistrat în regiunile din vestul Ucrainei. Administraţia Prezidenţială afirmă că din regiunea Cernăuţi au plecat deja 17% din cei înscrişi pe listele de încorporare. Peste un milion de rezervişti s-ar afla în Rusia.
Ucraina a luat şi măsuri de protecţie la frontiera cu regiunea Transnistreană, unde au fost desfăşuraţi 1.000 de membri ai Gărzii Naţionale, mai scrie sursa.
Paza de Frontieră şi Garda Naţională cooperează pentru a apăra frontiera de stat a Ucrainei. Militarii patrulează şi la punctele de control din zona de graniţă, a spus purtătorul de cuvânt al Serviciului de Frontieră, Andriy Biloborocenko.
De-a lungul liniei de demarcaţie cu Transnitria, pe 450 de kilometri, au fost săpate şanţuri pentru a împiedica trecerea vehiculelor. Militari puternic înarmaţi patrulează în zonă. Ei fac parte din batalioanele formate în martie 2014 şi care au luptat deja în estul Ucrainei.

Comentarii