15.10.2014 11:19

UCRAINA, ÎN PRAGUL FALIMENTULUI CATASTROFAL! DATORIILE SUNT URIAȘE

Foto: eurotv.md


Ucraina se află în pragul falimentului. Din lipsa de petrol și alte resurse care pot fi vandute pe piețele mondiale, Ucraina nu-și va putea plăti datoriile deja existente, ca să nu mai vorbim de împrumuturile de la FMI, informează incomemagazine.ro cu referire la publicația The Economist.

Potrvit publicației, în pofida acordului cu FMI privind acordarea unui împrumut de 17 miliarde de dolari, Ucraina este în criza. Conflictul din estul tarii a zdruncinat economia, care și așa șchiopa serios. Deficitul balanței de plăți a crescut, antrenând o depreciere considerabilă a monedei naționale față de dolarul american. În ianuarie, datoria de stat reprezenta 40% din PIB; acum este estimată la 60%, iar în 2015 ar putea ajunge la 80%.


Până la sfârsitul anului, Ucraina trebuie să plătească 9 miliarde de dolari, plus alte 5 miliarde în 2016 si 8 în 2017. Nu trebuie uitată datoria internă și miliardele de dolari pentru gazul rusesc. Rezervele valutare ale Ucrainei se epuizează rapid, scăzând de la 37 de miliarde în 2011 la 16 miliarde în present. Astfel, banii pompați de Occident în Ucraina sunt insuficienți pentru a permite Kievului să-și onoreze obligațiunile față de creditori.


Potrivit The Economist, deși Ucraina nu este capabilă să-și plătească datoriile, guvernul poate evita un faliment catastrofal dacă va demara imediat negocieri cu creditorii săi. O dovadă a celor scrise de colaboratorii publicației este intenția Ucrainei de a construi un gazoduct în valoare de 245 de milioane de dolari care îi va permite să primească gaz european prin Polonia.

Potrivit reprezentantului Polenergia, prin noul gazoduct, Ucraina va primi atât gaz din Germania, cât şi GPL, furnizat de la terminalul polonez Swinoujscie, care va deveni operaţional în 2015. Ucraina consumă anual aproximativ 40-45 miliarde de metri cubi de gaze naturale, jumătate din această cantitate fiind cumpărată anterior de la compania rusă Gazprom.

Comentarii