18.08.2014 11:11

UCRAINA PUNE ÎN APLICARE PLANUL ”B”

Ucraina a început să facă teste pentru a putea importa gaze naturale prin sistemul revers din Slovacia. Despre aceasta a informat sâmbătă directorul companiei energetice ucrainene Naftogaz. Acțiunea întreprinsă ar face parte din strategia Kievului de a-și crește independența energetică față de Rusia, scrie ”AgerPres” cu referiere la ”Reuters”.

Directorul Naftogaz, Andrei Kobolev, a anunțat că la Central European Time au început testele pentru livrarea de gaze naturale în sistem revers din Slovacia în Ucraina, prin conducta Vojany-Uzhorod. Potrivit lui, conducta ar putea asigura până la 40% din importurile de gaze naturale ale Ucrainei.
Totodată, reprezentanții companiei Ukrtransgaz, au spus că în cursul testelor va fi importantă din Slovacia o cantitate de gaze naturale de aproximativ două milioane metri cubi pe zi. După finalizarea testelor, conducta Vojany-Uzhorod ar urma să funcționeze din luna septembrie a acestui an, iarpână în luna martie a anului viitor s-ar putea ajunge la o capacitate maximă de transport de 10 miliarde metri cubi pe an prin această conductă.
Ucraina consumă aproximativ 50 de miliarde metri cubi de gaze naturale pe an, dintre care 20 de miliarde de metri cubi reprezintă producția internă, iar restul de 30 de miliarde metri cubi sunt importate din Rusia. Menționăm că anul trecut Rusia a furnizat aproximativ jumătate din gazele naturale consumate de Ucraina, însă în data de 16 iunie anul curent grupul rus Gazprom a introdus o schemă de plată în avans pentru gazele naturale livrate Ucrainei ca urmare a unei dispute pe tema datoriilor părții ucrainene.

Comentarii