22.09.2014 09:59

UCRAINA RISCĂ SĂ NU EXPORTE FRUCTE ÎN RUSIA

Rusia ar pute interzice importul fructelor din Ucraina, având suspiciuni că acestea ar putea fi de proveniență moldovenească. Rosselhoznadzor ia în vedere introducerea de restricții temporare la importurile de struguri și mere ucrainești. Instituția a informat colegii ucraineni în legătură cu această problemă și continuă să monitorizeze importurile provenite din această țară, transmite RIA "Novosti", cu referire la declarația șefului Rosselhoznadzor, Serghei Dankvert.

Rosselkhoznadzor analizează riscurile care ar putea veni în urma aceastei hotărîri. Totodată, șeful Serviciul federal fitosanitar, Serghei Dankvert, oscilează între restricționarea importului de produse vegetale sau doar de mere și struguri. Rosselhoznadzor a anunțat că o decizie finală ar putea fi luată până la sfârșitul lunii septembrie.
Potrivit Serviciului Federal Vamal din Rusia, în 2013, Rusia a importat fructe și alune în sumă de 6,4 miliarde de dolari, dintre care produsele ucrainești au însumat o valoare 23,3 milioane de dolari.
Rospotrebnadzor și Rosselhoznadzor a interzis anterior importul în Federația Rusă unui număr de produse printre care și: produsele vegetale transportate în bagaje și colete, peștele, sucurile din fructe, laptele și produsele lactate, unele culturi cerealiere precum, soia, floarea-soarelui și făină de porumb, și alte produse alimentare ucrainene, cauza de bază fiind necorespunderea calității acestora la cerințele pieței rusești.

Comentarii